Hyppää sisältöön
Soita
21.10.2024

Hitachilta uusi jäykkärunkoinen kaivosauto

Hitachi tuo ensi vuonna tarjolle uuden jäykkärunkoisen Hitachi EH4000AC-5 kiviauton. Sen hyötykuorma on 242 ja kokonaispaino 427 tonnia. Hitachin raskaiden kaivosautojen mallistossa keskikastiin sijoittuva 4000-sarjaa saa jatkossa myös täyssähkövaihtoehtona. Ensimmäinen auto on jo tuottavassa työssä Afrikassa.

Täysin uusi Hitachi EH4000AC-5 poikkeaa EH4000AC-3-kiviautosta vahvistettujen jarrujen, jousituksen ja vahvistetun rungon osalta. Uudistusten ansiosta omamassaltaan 427-tonninen Hitachi EH4000AC-5 tarjoaa tasaisen ja vakaan ajomukavuuden sekä erinomaisen hidastuskyvyn alan suurimmalla hyötykuormalla: 242 tonnia, joka on peräti 21 tonnia enemmän kuin Hitachi EH4000AC-3 -kippiautossa.

Hitachi Construction Machinery esitteli EH4000AC-5:n ensimmäistä kertaa syyskuussa Las Vegasissa järjestetyssä kaivosalan MINExpo -messuilla.

Hitachi EH4000AC-5 ohjaamo tarjoaa mukavan ja avaran toimintaympäristön kuljettajalle. Kojelaudan kytkimet ja näytöt suunniteltiin kokonaan uudelleen käyttömukavuuden parantamiseksi. Tiedot koneen ympärillä olevista kuormausolosuhteista näkyvät nyt monitoreissa aikaisempaa kattavammin teräväpiirtotekniikkaa hyödyntävien, ja eri puolille ajoneuvoa asennettujen laajakulmakameroiden ansiosta, mikä tukee auton turvallista ja tehokasta käyttöä kaikkein vaativimmissa olosuhteissa.

Tehokkuutta työmaille

Hitachi EH4000AC-5 suurin ilmoitettu ajonopeus on kasvatettu AC-3:n 56 km/h nopeudesta tässä kaivosautojen kokonaispainoluokassa ennätykselliseen 65 kilometriin tunnissa. Malli on varustettu uudella ominaisuudella, jonka avulla käyttäjät voivat valita ajotilan työmaaympäristön mukaan. Valittavana on yhteensä kolme eri ajotilaa: High Power Mode, Power Mode ja Eco Mode. Kuten henkilö- tai hyötyautoissa Eco-tila pyrkii parhaaseen mahdolliseen polttoainetalouteen ja valikon toisessa päässä oleva, kaikkein vaativimpiin ajotilanteisiin tarkoitettu High Power -tila ottaa käyttöön koneen tehoreservit kaikessa laajuudessaan. Auton kasvanut kapasiteetti otettiin huomioon myös alamäkiajon osalta. Jarrujen suorituskykyä parannettiin vaihtamalla etuakselin hydrauliset, ilmajäähdytteiset jarrut nestejäähdytteisiin vaihtoehtoihin. Lisäksi hidastimen suorituskykyä kasvatettiin.

Etäpalvelut tuottavuuden kasvattamiseksi

Uusi Hitachi EH4000AC-5 on yhteensopiva valmistajan Consite Mine -palveluratkaisun kanssa, joka tuo kaivoskoneiden etäseurantapalvelut valmistajan asiakkaille. Consite Mine julkaisee kahdenlaisia raportteja, jotka koostuvat ”Ajoitetuista raporteista”, jotka tiedottavat asiakkaille koneiden toimintatilasta ja huoltotarpeesta sekä sähköpostitse että älypuhelinsovelluksella. Lisäksi palvelu lähettää hälytysraportin välittömästi, jos lukuisat eri puolille ajoneuvoa asennetut anturit havaitsevat poikkeavuuksia koneessa. Mahdollisten poikkeavuuksien havaitseminen sekä huolto-, tarkastus- ja osien vaihto koneen kunnon reaaliaikaisen seurannan mukaan vähentää seisokkeja sekä lisää tuottavuutta.

Kohti nollapäästöjä

Kuten nykyiset AC-3-sarjassa, myös uudessa AC-5-sarjassa on dieselsähköinen voimalinja, jossa parhaalta teholtaan noin 2500 hevosvoimainen dieselmoottori tuottaa sähkömoottorien ympärille rakentuvalle voimalinjalle.

Kaivokset toimivat 24/7 ja ne tarvitsevat hallintaratkaisuja ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja kestävän luonnonvarojen hyödyntämisen saavuttamiseksi. Hitachi Construction Machineryn kokonaan omistaman tytäryhtiön Wencon ja Envirosuite-yhtiön kalustonhallinta- ja digitaaliset kaivosratkaisut tarjoavat reaaliaikaista tietoa vastuullisten kaivoskäytäntöjen mahdollistamiseksi.

Uutena vaihtoehtona Hitachi kaivosautoihin on tarjolla jälkiasennettava trolley-varustus jossa kuljettajat voivat ottaa kuorma-auton voimalinjan tarvitseman sähkön dieselmoottorin asemesta kaivosalueen sähköverkosta ajoakkujärjestelmään. Jälkiasennettava sarja sisältää pantografin, joka nostetaan tarvittaessa ylös alueelle rakennetun voimalinjan johtimiin, mistä otetaan virtaa auton akkujärjestelmälle. Regeneratiivisen jarrutusenergian talteenoton ansiosta akustot latautuvat myös kuormauspaikalle palattaessa. Valmistajan mukaan järjestelmään liitetyt ajoneuvot kiipeävät ylämäkeen noin kaksinkertaisella nopeudella dieselautoihin verrattuna ja vähentävät melu- ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Raskaan sarjan louhintaa

Hitachin 400-tonnisten kiviautojen mallisto on suunniteltu toimimaan valmistajan suurimpien kaivoskaivukoneiden EX3600-6, EX5600-6 ja EX8000-6 kanssa. Yhdessä sähkökäyttöisen Hitachi EX5600-7 kaivoskaivukoneen kanssa kaivosoperaattorit voivat vähentää merkittävästi louhinnan aikaisia haitallisia kasvihuonekaasupäästöjä ja alentaa omistamiseen ja käyttöön liittyviä kuluja (TCO).

Akkusähköllä Afrikassa

Samaan järjestelmään perustuu myös ensimmäinen täysin akkusähkön voimin kulkeva Hitachi EH4000AC-3:n, joka on toimitettu First Quantum Minerals Ltd:lle Kansanshiin Sambiaan, Afrikkaan. Kupari- ja kultakaivokselle rakennettu johdinverkosto kattaa kaivosautojen ajoreitin nousut. Akkukippiauto käyttää ABB:n toimittamaa 2600 V akkujärjestelmää sekä dynaamista latausvaihtoehtoa virroittimen ja vaunulinjojen kautta akun lataamiseen sekä kuorma-auton tehon tuottamiseen samanaikaisesti.

Sambialaiselle kupari- ja kultakaivokselle toimitettu Hitachi EH4000AC-3 Battery on ensimmäinen valmistajan asiakkaalle toimittama yli 400-tonninen täyssähköauto.

Suuntana autonomia

Turvallisuus on ensisijainen huolenaihe, kun ihmiset työskentelevät kaivoslaitteiden lähellä. Työntekijöiden altistumisen rajoittaminen on mahdollista kaivostyömaan automaatiolla, kuten kuljettajattomilla automatisoiduilla kuorma-autoilla.

Hitachi sanoo vievänsä automaation tulevaisuudessa uudelle tasolle mahdollistamalla miehittämättömän kaluston integroinnin miehitetyn kaluston kanssa. Matkalla päästöttömille kaivoksille Hitachi Construction Machinery kehittää järjestelmää erittäin suurten kaivinkoneiden puoliautonomiseen ja etäkäyttöön. Järjestelmän tärkeimmät ominaisuudet ovat kaivuaputoiminto, joka tukee malmin louhintaa, ja Loading Assist -toiminto, joka tukee optimoitua lastaussykliä. Kun tämä järjestelmä on valmis, sen tavoitteena on parantaa toiminnallista suorituskykyä, jolloin kaivostyömaat hyötyvät alentuneesta operaattoritaakasta ja tuottavuuden kasvusta.

 

 

Kaivoskoneiden myynti

Sami Laitila

Laitila Sami

Kaivosliiketoiminnan johtaja

040 8242 495

Toimipiste: Oulu, myyntialue: koko Suomi
kaivoskoneet